Camping Oázis Tanya

  • Phone: 0036204543707
  • Mail: mail@oazistanya.com
  • Website: https://www.oazistanya.com
  • Address: I Körzet 15, H-6411 Zsana

 

 

Camping Oázis Tanya is gelegen in de Zuid-Hongaarse provincie Bács-Kiskun, nabij bezienswaardige steden als Szeged, Baja en Kecskemét. De camping ligt niet ver van de grenzen met Roemenië en Servië en is daarmee een fijne overnachtingsplek op doorreis, voor een korte of langere stop. Het is echter ook een heerlijke plek om langer te verblijven, om vakantie te vieren of om je even helemaal terug te trekken uit de drukte van alledag.

De hoofdstad Budapest (en het vliegveld Ferenc Liszt International Airport) ligt op ca twee uur rijden of treinen – het openbaar vervoer in Hongarije is vrij goed geregeld en vervoer naar en van het treinstation kan geregeld worden in overleg. Een huurauto is natuurlijk ook een goede optie.

Wanneer je de camping wilt bezoeken met eigen vervoer is het een goed idee om de routebeschrijving met aandacht te lezen zodat je van ‘de goede kant’ aankomt (vanaf de andere kant kan het wat minder toegankelijk zijn!)

De naam Oázis Tanya is vrij eenvoudig te verklaren. Tanya is namelijk het Hongaarse woord voor boerderij. Alle boerderijen in Hongarije heten dus tanya. De camping is daarmee vernoemd naar de oude boerderij op het terrein, die nu onze keuken en gezelschapsruimte is. Deze stamt uit 1830.

De rest wordt je vast duidelijk, zodra je het terrein op komt. Oázis is het Hongaarse woord voor, inderdaad, oase. Volgens “van Dale” een:

1   waterrijke, vruchtbare streek in de woestijn
2   lieflijke plek: een oase van rust

De camping ligt midden in de Hongaarse puszta, een droog en ruig steppe-achtig gebied. Maar zodra je het pad bent afgereden en ons terrein oprijdt, vind je daar ruimte, grasland, een zwembad gevuld met water uit een eigen waterbron, tsjilpende vogels, schaduw van de vele bomen. Wat wil een mens nog meer? Dit is een plek om tot rust te komen en volledig te onthaasten. Met al je zintuigen te genieten en je hoofd lekker leeg te maken. Leuk om te weten: de term puszta/poesta komt van het oudslavische woord ‘pust’, wat leeg(te) betekent.

Het puszta-landschap is ontstaan door grote ontbossingen in de tijd van de bezetting door Turkije. Sinds de 16e eeuw ziet het landschap in Hongarije er op veel plaatsen zo uit. Het Nationaal Historisch Park Ópusztazer en de Bugac Puszta zijn musea in de buurt, die een goed beeld bieden van de geschiedenis van dit deel van Hongarije en hoe het leven vroeger was. De streek is verder bekend om de vele thermaalbaden, die een heilzame werking op de gezondheid hebben en de moeite van het bezoeken zeker waard zijn.

Zuid-Hongarije heeft een mediterraan klimaat en is het zonnigste deel van het land met gemiddeld zo’n 2200 zonne-uren per jaar en weinig neerslag. In de zomer ligt de temperatuur zo rond de 25 a 30 graden, maar kan het ook (veel) warmer worden! Omdat het een droge warmte is, wordt het door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Ook in het voor- en najaar zijn er prettige temperaturen.