Camping Oázis Tanya

  • Phone: 0036204543707
  • Mail: mail@oazistanya.com
  • Website: https://www.oazistanya.com
  • Address: I Körzet 15, H-6411 Zsana

Baja

Baja ligt op ongeveer een uur rijden van Oázis Tanya. De wegen in Hongarije leiden door grote vlaktes en kleine steden en dorpen. Dus gedurende de route is er genoeg te zien.

Geschiedenis

De stad wordt voor het eerst genoemd in 1308. Tijdens het Habsburgse Rijk werd de stad een centrum voor commercie en transport dankzij zijn ligging aan de Donau. Hier werd graan en wijn op boten geladen om via de rivier naar Oostenrijk en Duitsland vervoerd te worden. Tot 1765 woonden er in Baja mensen van drie verschillende nationaliteiten. De Bunjevac (bij ons beter bekend als Dalmatiërs), de Duitsers en de Serviërs. De Hongaren waren namelijk het Ottomaanse Rijk ontvlucht en kwamen pas terug toen Hongarije haar verloren stukken land terug kreeg.

In 1918, na de eerste wereldoorlog, kwam de stad onder leiding te staan van Joegoslavië. In 1920 werd de stad weer teruggegeven aan Hongarije. Na de tweede wereldoorlog werd de stad bekend door zijn textiel industrie en vanwege zijn belangrijke brug over de Donau. En nu nog bewijst de stad hoe belangrijk zij is door de vele Hongaren uit de Bácska regio die naar Baja trekken voor onderwijs, overheid en diverse bedrijven.

Bezienswaardigheden

Het Franciscaner KloosterBaja Servische orthodoxe kerk
In 1722 werd begonnen met de bouw van dit klooster. De Franciscaner monniken hebben lang een belangrijke rol gespeeld binnen de bevolking van Baja. Ze gaven gratis basisonderwijs aan de bevolking en hebben ook de eerste middelbare school gesticht.

Kálvária Kapel
De Kálvária Kapel hoort bij de begraafplaats aan de Kálvária utcában. Voor de voorgevel staan beelden van de heilige Maria (moeder van Jezus), de heilige Johannes en Maria Magdalena.

Sint Petrus en Paulus kerk
Deze kerk is van 1742 tot 1764 gebouwd.

Grassalkovich paleis
Het stadhuis van de stad is een van de meest opvallende gebouwen in de stad. Gebouwd in 1744 is het paleis vele jaren in handen geweest van diverse adelijke families.


Wetenswaardigheden

– De 2e zaterdag in juli is een feestdag in Baja. Ruim 2000 pannen vol pittige vissoep worden gekookt op het grote marktplein.
– In september vind een herfstfestival plaats, met theater, dans en concerten.