Camping Oázis Tanya

  • Phone: 0036204543707
  • Mail: mail@oazistanya.com
  • Website: https://www.oazistanya.com
  • Address: I Körzet 15, H-6411 Zsana

IMG_3787Zsana

Zsana is de plaats waar de camping bij hoort. Zsana ligt in de provincie Bács-Kiskun in het zuiden van Hongarije. Het dorp kent zo’n 900 inwoners en beslaat ongeveer 60 hectaren.

Dichtstbijzijnde steden zijn Kiskunhalas (14km) en Kiskunmajsa (17km) en Szeged (42km). De meerderheid van de bevolking houdt zich bezig met veehouderij en landbouw. Ook staat dit gebied bekend vanwege de gaswinning en -opslag.

Cultuurhuis en Dorpsmuseum
In het dorp vind je het cultuurhuis en het dorpsmuseum met wisselende tentoonstellingen. Cultuur is een belangrijke bezigheid in Zsana.

Paardendag / Lovasnap
In de tweede helft van april wordt in Zsana de paardendag georganiseerd. Met een concours voor springruiters, wedstrijd voor tweespan, maar ook demonstraties door de ruiters van de nabij gelegen Bugac Puszta.

Volksdansdag / Néptancenap
In juni wordt de volksdansdag gehouden. Gedurende de dag treden er volksdansgroepen uit diverse landen zoals: Hongarije, Polen, Letland, Oekraine, Griekenland en nog veel meer.

Nationale feestdag / Falunap
In heel Hongarije is het op 20 augustus de nationale feestdag. Deze dag staat ook wel bekend als Sint Stefanusdag. Sint Stefanus was de eerste koning van Hongarije en is de patroonheilige. In alle steden en dorpen wordt dan feest gevierd. In Zsana gebeurt dat meestal onder begeleiding van het muziekkorps en de majorettes.

Wijnfeest / Szüretibal
In oktober wordt elk jaar het wijnfeest gehouden.

Pörkölt
Een standaard onderdeel van deze feesten is het gezamenlijke middageten (ebéd) om 12.00 uur. En dat is dan altijd Pörkölt: een Hongaarse stoofschotel met rund of varkensvlees, kip of schaap, paprika en andere groenten. Er wordt meestal brood en augurken of zoetzuur bij gegeten. Het moet niet worden verward met goulash, dit is een soep (op basis van vlees met botten, paprika, karwij, groenten en aardappelen of verschillende kleine dumplings of pasta gestoofd, samen met het vlees). De traditionele Hongaarse stoofschotels: pörkölt en en gevulde koolbladeren, gevulde paprika samen met de traditionele soep “Goulash” worden beschouwd als de nationale gerechten van Hongarije. En na de rustperiode gaat het feest door tot vroeg in de morgen met veel optredens.

Museum ZsanaPörkölt