Camping Oázis Tanya

  • Phone: 0036204543707
  • Mail: mail@oazistanya.com
  • Website: https://www.oazistanya.com
  • Address: I Körzet 15, H-6411 Zsana

SzegedIMG_1059 Demelza

Szeged is de op drie na grootste stad van Hongarije. De stad ligt aan de oever van de Tisza, dichtbij zowel de Servische als de Roemeense grens.

Szeged werd in 1879 grotendeels verwoest door een overstroming van de Tisza, waarna de stad in een voor die tijd moderne stijl werd herbouwd. Opvallende elementen zijn het stratenplan met een ringweg en radiaalwegen, en de vele gebouwen in neostijlen. De ringweg draagt de namen van de steden die bijdroegen aan de wederopbouw. Szeged is sinds 1921 een universiteitsstad.

IMG_1143 Demelza

 

Bezienswaardigheden

– Het Cultuurpaleis, dat het Ferenc Móra-museum en de Somogyi-bibliotheek huisvest.

– Achter het museum liggen nog enkele resten van de vroegere burcht, die tot de 18e eeuw strategisch belangrijk was. Het deel dat na de overstroming overbleef, herbergt een klein museum over de plaatselijke geschiedenis.

– Het hoofdplein van Szeged is het 50.000 m² grote Széchenyi tér, in park stijl met grote bomen en fonteinen. DSCF0193

– Op het Domplein staat de neoromaanse Votiefkerk, die tussen 1913 en 1930 werd gebouwd. Met de gevel van de dom als decor vindt op dit plein in juli en augustus het Festival van Szeged plaats (opera- en balletvoorstellingen). Om het plein heen liggen mooie oude universiteitsgebouwen. De kerk zelf is meestal vrij toegankelijk en absoluut een bezoekje waard van binnen!

– De Synagoge heeft een 48,5 meter hoge koepel en is een van de mooiste voorbeelden van de fin de siècle menging van Art Nouveau en de zogeheten Hongaarse stijl. Het is de een na grootste synagoge van Hongarije.

IMG_1094 Demelza

 

 

Wetenswaardigheden

– Szeged is beroemd om twee typisch Hongaarse producten: salami en paprika.
– De plaatselijke keuken biedt een vermaarde vissoep, de szegedi halászlé.