Subotica (Servië)
Zoals je vanuit Nederland direct merkt, dat je België in rijdt, zo merk je het ook direct als je van Hongarije Servië in rijdt. Aangezien Servië geen onderdeel van de EU is, heb je een paspoort nodig om het land binnen te komen. Er is nog een echte officiële grensovergang en omdat de alcohol en sigaretten goedkoop zijn in Hongarije wordt er flink gecontroleerd. Meer dan 1 fles alcohol is al genoeg om aangehouden te worden…
Maar als je dan eenmaal de landsgrens over bent is het een waanzinnig land om te bezoeken. Subotica ligt echt net over de grens. Vanaf de Oázis Tanya ben je er binnen het uur, eenmaal bij de grens is het nog maar 15 min rijden.
Geschiedenis
In 1686 kwam de stad in Oostenrijkse handen en kreeg het de status van vrije koninklijke stad. In het Oostenrijks-Hongaarse rijk was de stad Hongaars. Ook op dit moment wordt de stad nog steeds voor 50% door Hongaren bewoond. Na de val van dit rijk sloot Subotica zich in 1920 aan bij Joegoslavië.
De bloeitijd van de stad lag tussen het midden van de negentiende eeuw (toen ze een spoorwegknooppunt werd) en 1920 (toen ze een grensstad werd). Dat is goed zichtbaar in de binnenstad, die wordt gekarakteriseerd door uitbundige gebouwen in Hongaarse jugendstil. De opvallendste vertegenwoordigers daarvan zijn het buitengewoon grote stadhuis, de synagoge en het Raichlehuis, dat is voorzien van ornamenten in keramiek. Subotica is de meest katholieke stad van Servië en is de zetel van het Bisdom Subotica.